Lära om skrivande - Christer Hjorth

Om en annorlunda språkbok, om reflektioner i versform och lite allmänt om eget bokbyggande
Christer Hjorth - Språket och reflektionerna
Go to content

Main menu:

Egen bokutgivning
Att lära sig om skrivande

Man behöver inte googla någon längre stund för att komma fram till slutsatsen att det är många nu för tiden som drömmer om att bli författare. Utbudet på kurser i kreativt skrivande (och liknande ämnen) tycks vara oändligt. De anordnas av högskolor, studieförbund, folkhögskolor, privata aktörer ... Det finns långa kurser med studier på heltid, och det finns studiecirklar på ett par timmar i veckan; det finns veckoslutskurser och distanskurser ... och säkert mycket annat också. Själv har jag ingen egen erfarenhet av något av detta (om man nu inte ska räkna in gamla universitetsstudier i nordiska språk och litteraturhistoria förstås).

Däremot har jag under årens lopp läst en hel del böcker som handlar om det här ämnet, alltså böcker om själva skrivandet. Några av dem har jag uppfattat som förträffliga, andra har jag känt mig mer tveksam inför. (En och annan har jag börjat läsa men gett upp, eftersom jag inte tyckte att den verkade vara något att ha. Vissa av dem har jag nog redan från början ”dömt ut” utifrån mina egna fördomar om författaren eller om anslaget. De flesta rör det skönlitterära skrivandet, "den fiktiva prosan", alltså inte riktigt den sortens texter som jag presenterar på den här hemsidan.)

Det här är de böcker som jag uppskattar allra mest och som jag nu definitivt vågar mig på att rekommendera. (Kanske är du redan väl förtrogen med flera av dem.):
 
  • Olof Lagercrantz ”Om konsten att läsa och skriva” (1986)
  • John Gardner ”Romanen och författaren” (1986)
  • Göran Hägg ”Författarskolan” (1993)
  • Steven King ”Att skriva – en hantverkares memoarer” (2000)
  • Bodil Malmsten ”Så gör jag – konsten att skriva (2012)

Listan måste kompletteras med en verklig klassiker inom området, boken som intar en särställning här och som aldrig kan bli inaktuell (men som samtidigt är den som kräver mest ansträngning av läsaren): Staffan Björk "Romanens formvärld" (1970).

Det finns ett återkommande råd i alla de där böckerna något som alla verkar vara övensens om. Det tipset kan sammanfattas med de tre orden Läs, läs och läs. Att noga studera de bästa förebilderna, att undersöka hur skickliga yrkesförfattare skriver och hur professionella förläggare utformar olika böcker är förstås en utmärkt lärmetod. Och om man samtidigt (parallellt med sådana "studier") jobbar med ett eget bokprojekt, kommer man sannolikt att vara extra uppmärksam på sina förebilder och upptäcka ett och annat som man själv kan ta efter.

---

I en av min pappas bokhyllor fanns en liten oansenlig bok som hette "Profits and the pen". Av någon anledning fångade den mitt intresse, när jag var i fjortonårsåldern. Det var en bok om skrivande, den var på engelska och med viss möda kunde jag ”dechiffrera” några av de spännande skrivtipsen som fanns i den. Jag minns fortfarande (mer än ett halvsekel senare) ett av dem. Det var ungefär (ja, väldigt mycket ”ungefär”) så här: Om du just har beskrivit hur en man ramlat ut från ett fönster på femtonde våningen och dött i samma ögonblick som han landade på gatan nedanför, då är det överflödigt att lägga till att han även bröt armen.

Ett väldigt bra tips, tyckte jag då. Och det gör jag fortfarande.


Back to content | Back to main menu